Onze opleidingen

Bij Winalytics vind je een opleiding voor iedereen

Onze opleidingen

Wijn maken voor beginners (theorie - een hele dag)


Bij Winalytics helpen we beginners met het starten van wijn maken. Ontdek in een notendop wat wijn precies is, de basisproducten die je nodig hebt, hoe je zuur- en suikermetingen uitvoert, handige tips en tricks om je wijnproductie tot een succes te maken en nog zoveer meer!. Wil je de kunst van het wijn maken onder de knie krijgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Beknopte inhoud van de opleiding

  1. Wat is wijn?
  2. Basisproducten
  3. Reinigen en ontsmetten
  4. Voorbereiding
  5. Pulp en sap behandeling
  6. Zuur- en suikermeting
  7. Gisten en temperaturen
  8. Het belang van sulfiet
  9. Fouten en ziektes (beknopt)
  10. Tips & Tricks
  11. Degustatie

Wijn maken voor gevorderden (theorie - een hele dag)


Winalytics biedt een uitgebreide opleiding in wijn maken voor gevorderden. Onze cursussen behandelen elk aspect van het wijnmaakproces, inclusief ziekten, fouten en gebreken, voorbereiding, aroma's en de productie van mousserende wijnen. Leer bij ons alle geheimen en vaardigheden die nodig zijn om een ​​ervaren en deskundige wijnmaker te worden.

Beknopte inhoud van de opleiding

1. Voorbereiding met o.a. het opstellen van een vinificatieplan

2. Aroma’s

3. Wijnmaakproces met volgende onderdelen

    • Voorklaring
    • Zuurmeting & correcties
    • Gistingsproces
    • Technieken voor kleur, smaak en aroma verbetering
    • Malolactische fermentatie
    • Bescherming van de wijn
    • Belang van pH
    • Opvoeding van de wijn

4. Mousserende wijn

5. Ziektes, fouten en gebreken(uitgebreid)

6. To do’s voor goede wijn

7. Degustatie

Meten is weten (theorie - een sessie van ca. 3 uur)


Bij Winalytics geloven we dat wijn maken draait om meten en weten. Deze opleiding richt zich daarom op het belang van metingen in het proces. We bieden een overzicht van wat er gemeten kan worden, waarom bepaalde metingen belangrijk zijn en hoe je zelf metingen kunt uitvoeren. Daarnaast leren we je hoe je de analyses kunt interpreteren, zodat je nog meer uit je wijnproductie kunt halen.

Beknopte inhoud van de opleiding

  1. Wat kunnen we meten
  2. Overzicht metingen procesmatig
  3. Wat is belangrijk voor wie
  4. Hoe kan je zelf meten
  5. Interpretatie van analyses

Mini-sommelier cursus

(Theorie & degustatie - 10 sessies van +- 3 uur)

Wil je meer leren over het ruiken en proeven van wijnen? Ben je gewoon gefascineerd door wijn? Onze mini cursus leert je alles wat je moet weten en is toegankelijk voor iedereen. Bij Winalytics helpen we je graag om je kennis en passie voor wijn verder te ontwikkelen. De volledige opleiding omvat 10 sessies van ca. 3 uur. Wil je graag een aangepast parcours? Ook dat kan bij Winalytics. Contacteer ons vandaag nog en ontdek de wondere wereld van wijn!

Beknopte inhoud van de opleiding

Sessie 1

  • Kleuren
  • Aroma's I
  • Terroir

Sessie 2

  • Aroma's II
  • Druivenrassen
  • Vinificatie wit/rood

Sessie 3 t.e.m. 8

  • Aroma's III t.e.m. VIII
  • Wijnregio's

Sessie 9

  • Aroma's (herhaling)
  • Bubbels
  • Degusteren
  • Nieuwe druivensoorten

Sessie 10

  • Aroma's (herhaling)
  • Fouten in wijn
  • Foodpairing
  • Wijnen van PIWI's

Cider maken (Theorie en praktijk - 2 sessies van ca. 3,5 uur)

Bij Winalytics bieden we een unieke opleiding in cider maken, met 2 sessies die zowel theorie als praktijk omvatten. Leer alles over de voorbereiding, persen, behandeling, meting, voorklaring, rijping, bottelen en nog veel meer. Ontdek de kunst van het cider maken en ontwikkel vaardigheden die je een voorsprong geven in deze boeiende sector.

Sessie 1

Theorie:

1. Appels + oogsten

2. Voorbereiding

3. Persen

4. Behandelen+ meten

5. Bepalen welke richting

6. Vergisting


Praktijk:

1. Verdeling materiaal

2. Voorbereiding

3. Meten suikergehalte (SG) + zuurgraad (ZG)

4. Voorklaring

5. Opzetten gisting


Workshop 2

Theorie:

1. Meten SG + ZG

2. Hevelen

3. Rijpen

4. Bottelen

5. Bepalen welke richting

6. Hergisting


Praktijk:

1. Verdeling materiaal

2. Meten SG + ZG

4. Bottelen

5. Proeven

unsplash